Kirjoitustulkki on simultaanitulkki, joka kirjoittaa yhtä aikaa puhujan puhuessa. Hän muokkaa kuulemansa luettavassa muodossa helpommin ymmärrettäväksi puuttumatta kuitenkaan puheen sisältöön tai sävyyn.
Perusammattitaito hankitaan Kirjoitustulkkauksen erikoistumisopintojen avulla. Seuraava vuoden kestävä koulutus alkaa HUMAKissa tammikuussa 2013. Haku siihen on 15.10. – 12.11. 2012.
Satakunnassa kirjoitustulkkina toimiva Merja Tuuloskorpi vastasi kirjoitustulkin ammattia koskeviin kysymyksiin:
Miten sinusta tuli kirjoitustulkki?
- Minulla on noin 25 vuoden kokemus konekirjoitustyöstä, lääkärien sanelujen purkamisesta sairaalassa. Sain tietää kirjoitustulkin koulutuksesta hyvältä ystävältäni, joka lähti opiskelemaan viittomakielentulkiksi. Kävin sitten HUMAKiin kirjoitustulkkikoulutuksen.
Mitä henkilökohtaisia ominaisuuksia kirjoitustulkilla tulisi olla?
- Hyvä kirjoitustulkki on nopea kirjoittaja, jolla on hyvä yleissivistys. Hän osaa tiivistää tekstiä ja kirjoittaa hyvää suomen kieltä. Luonteeltaan hän on sopeutumiskykyinen ja asiakkaat huomioon ottava.
Miten kuvailisit työtäsi?
- Työn vaihtelevuus kaikin puolin tekee työstä mielenkiintoista ja mukavaa, toteaa Tuuloskorpi. Hän kuvailee normaalia työpäiväänsä erittäin vaihtelevaksi. Työ on säännöllisen epäsäännöllistä. Työajat, työpaikat, paikkakunnat ja asiakkaat vaihtelevat. Mukavinta työssä on itse tulkkauksen lisäksi mukavat asiakkaat ja mielenkiintoiset tulkkaustilanteet.
Millaiset ovat kirjoitustulkkien työllistymismahdollisuudet?
- Kirjoitustulkin työ on kokemukseni mukaan hyvin kausiluonteista. Kesät ja vuodenvaihde ovat hyvin hiljaista aikaa, töitä on vähän. Kevättalvi, kevät ja syksy taas ovat kiireisiä, töitä on paljon. Työtilanne vaihtelee alueittain, mutta tällä hetkellä uskoisin tulkkien työllistyvän keskimäärin hyvin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti